måndag 30 maj 2011

Knapptåg!!

Knapptåg är vanlig växt från skåne till gästrikland, ovanliga norrut längst kusten upp till västerbotten. Den växer på fruktliga marker, som hyggen,diken,fuktängar och stränder. Första fynduppgift publicerades av Bromelius i Chorisgothica år 1694 Cnordstedt 1920.

Kaveldun

Det finns två arter av kaveldun i sverige.
Den vanligaste sorten är bredkaveldun, Den är
större och har bredare blad än smalkaveldunen.
och den lever i sjön  

Av- eve och linn<33

Aborre

Aborren är en av de vanligaste fiskarna i Sverige. Den väger ca.4,6 kg och är ca.50 cm lång när den är fullvuxen. De större aborrarna äter mört och andra småfiskar. Fast den vanligaste födan för en aborre är unga kräftor, dagsländenymf, larver, hoppkräftor, fiskyngel, tångloppor m.m. Aborren bor i stim och är en sötvattensfisk. Alla aborrar har sju svarta ränder.

 // Linn J

Stor Harkrank

En Harkrank är lång och gänglig. Den har långa ben och en lång, slank kropp. När den vilar har den sina vingar utfällda så att det stora svängkolvarna syns.Harkrank är svaga och dåliga flygare, med en tendens att wobbla i outförsägbara mönster under flykt. Harkrankar varierar i storlek. I tempererat klimat är arterna vanligen mellan 2 och 60 millimeter, men tropiska arter upp till 100 millimeter har beskrivits.

Av LiNuS oCh TiM


Snigel =D

Sniglar är ett blötdjur som tillhör lungsnäckorna. Sniglar är snäckor som är skallösa eller utrustade med en liggande kalkskiva under bakre delen av skölden (manteln). Djuret är långsträckt och nästan halvcylindriskt. Sniglarna förekommer på öppna fält, i fuktiga skogar eller i mörka och fuktiga utrymmen som bergsskrevor eller källare. De äter både växt- och djurämnen. En del arter skonar lever även av kannibalism.




                             Av: Victor =D

Stor Vattensalamander !!!

Huden på  stor vattensalamander  är vårtig. Dom blir 10-16 cm lång. Den större vattensalamandern lever i större delar av året på land, i skogar och fuktiga ängsmiljö. Deras ägg läggs under april och maj och dom lägger äggen där det inte lever några fiskar och  där det är stillastående  vatten . På undersidan av svansen har honorna ett gult band. Salamandern är orange-gul med svarta fläckar. Salamandern finns i  södra och mellan Sverige, samt norrut längs Norrlandskusten upp till Ångermanland . Den förekommer också i Dalarna och Jämtland. För övrigt finns den i större delar av Central- och Östeuropa.

VATTENBI

Vattenbin kan bli 14-15 mm långa. De lever i dammar och mindre sjöar. De sticker värre en bin. Vattenbit äter vatteninsekter och grodyngel. De lägger ägg i rader på växtstjälkar.

Nattslända

Nattslända!!

-Nattslända är oansenligt färgade liksom många andra djur som är aktiva i skymningen och på natten. De har god nytta av sin kamouflageteckning när sländor lägger  ägg i vattnet och larverna lever och utvecklas på botten. Många laxfiskar försöker fånga nattsländehonorna när de doppar bakkroppen i vattenytan för att ägg som liknar nattslädor. Dessa insekter kallas ibland även laxmyggor.





        
                                                                                                                         // Dream <33

måndag 23 maj 2011

vit näckros

Vit näckros är vår största vilda blomma. Den vita näckrosen trivs utomordentligt bra i näringsfattiga sjöar. I den sparsamma växtligheten nere på sjöbotten har den en mycket näringsrik jordstam. Jordstammen ser ut som en rot och den kan bli tjockare än din arm. På våren när solen lyser starkt sänder jordstammen ut skott som kan växa två decimeter varje dygn.  Hur kan näckrosor få en stor och vacker blomma och vara så näringsrik när den växer i en näringsfattig miljö? Det beror på att det stora ovala flytbladen är mycket efektiva solfångare. Det skuggas inte heller av andra blad. Flytbladen fångar in en stor mängd solenergi. då kan det bildas mycket såckernäring i bladen. näringen lagras sedan som stärkelse i jordstammen
Moa

Grodan

Man kan höra grodans ivriga kväkande under våren. Då är det parningstid för groderna. Grodorna parar  i vatten då lägger honan ägg omgivna av ett slemmigt hölje och hanen sprutar sädesvätska direkt över de nylagda ägg. Grodäggen kallas för rom. Ynglen andas först med gälar och simmar runt i vatten. Så småningom får grodynglen ben och gälarna försvinner. Istället får grodan lungor så att de kan leva på land också.
malin

svampdjur

spetsigsötvattens svamp: har nästan alltid upprättstående grenar, utom i starka rinnande vatten. växten är satt med massa små taggar.
plattsötvattenssvamp: tar form efter det underlag den växer på men bildar i reger flata kuddar på översidan. vanlig i både stillastäende och rinnande vatten.

 
av/ eve:)
svamp:)

Växter

Till de större växterna som lever i vattnet hör vas, säv, kaveldun, gul och vit näckros och olika natearterna. Det finns även massa växster under vattnet.En av dom vanligaste är näckrosmossan, som finns i klart strömmande vatten. En införd växt som blivit vanlig i många sjöar är vattenpest. Det hat från början tagits till sverige för att användas som akvarieväxt. på stenar strax under vattenytan växer ofta algen grönslick.

Av: Nora rahm


Vattenloppor :D

Vattenloppor eller hinnkräftor

Detta är små kräftdjur som lever i vattnet. Bland vattenlopporna finns det under sommaren bara honor och de fortplantar sig utan befruktning. Detta kallas jungfrufödsel eller partenogenes. (tror jag) Först på hösten bildas det hannar. de är väldigt små men snabba                          



Av: Anna Lehnberg!!

Gädda

Gädda är vår största sötvattensfisk och den kan väga upp till ca. 20 kg. Den lever i Östersjön och ända bort till Öresund. Bräckvattengäddorna som lever i fritt vatten är ofta lite gulare medan gräsgäddor från växtrika sjöar är kamoflagefärgat gröna. Gäddan är en kallvattensfisk. Den gör att den kan vara svår att hitta på sommaren för den tycker mest om att vara på botten där vattnet har lägst tempratur. Gäddhonorna blir oftast större än gäddhanarna. Här i Sverige brukar de väga 1-4 kg. Den största gäddan som har fångats har vägt 35 kg, varit 150 cm och varit ca. 30 år. Tidigt på morgonen och på kvällen simmar den upp till vassen för att äta. Gäddan äter mört, sarv, abborre och strömming men kan också äta andra gäddor som är mindre än de själva. Gäddan fångar gärna byten med 20-30 % av dens egna kroppsvikt.

//Linn J

Observation vid Rottemossen.

När vi är vid Rottemossen så ska jag kolla hur mycket skräp det finns i och vid sjön.
Jag ska kolla om vattnet är grumligt. Jag ska också kolla vad det är för typ av skräp och var det kan komma ifrån.

Av: Tove


Blågrön mosaikslända ♥

Föda
Den blågröna mosaiksländan är ett rovdjur, den äter gärna stora byten den som dagfjärilar, blomflugor och bäcksländor. Den kan till och med äta små grodor.

Fortplanting
Parningen kan ta flera timmar och den sker oftast i träd eller o en buske nära sjön. äggen borras in i vissna växter eller i fuktig jord eller mossa på stranden.

Utseende
Den blågröna mosaiksländan är en av det största trollsländorna. Kroppen är ungefär 71-74 mm
och vinglängden är på 97-110mm. Hanens bakkropp är mörk med gula,gröna och blå teckningar, och honans är mörk med gröna teckningar.

Av - LinnN ♥☻

Klodyvel

Klofyvel är ett rovdjur. Den är ca 20 mm lång utan andningsröret. Den kallas också för vattenskorpion. Den andas med sitt andningsrör som sitter där bak. Klodyvel har långa vingar men inte många kan flyga.



AV: LINUS

Övergödning

Om man gödslar för mycket på en åker som ligger nära en sjö så rinner de ner i sjön. Om det blir för mycket gödsel i sjön så kan det börja växa alger. Det kan bli mycket alger och vissa alger är giftiga. När algerna dör så åker de ner på botten. För att bryta ner algerna så krävs det mycket syre. Det kan leda till at bottnarna blir syrefria och då dör djuren som bor nere på bottnen.

Av: Tove

Försurning

Sjöar blir försurade för att t.ex fabriker släpper ut svaveldioxi och kväveoxid. När de kommer upp i molnen så fastnar de i regndropparna. Regndropparna blir tunga och så faller de ner. När de vattnet kommer i en sjö så gör svaveldioxidet och kväveoxidet så att vattnet blir försurat. När vattnet blir försurat så dör fisk och andra djur som lever i sjön. Kräfter, musslor och andra skaldjur behöver kalk till sina skal och kalk försvinner när sjön blir försurad. Då dör de djuren.

Av: Tove

Dammussla

Dammussla upp till 20 cm lång och lättigenkännlig på de tunna skalen utan gångjärnständer . Äggen förvandlas i gälarna där de kläcks om hösten.

av Moa

Gulbandad Dykare!

Den Gulbandade Dykaren är kan bli 30-35 mm lång. Larven kan bli dubbelt så stor som föräldrarna och dem kan bli 60-65 mm lång. Den har breda framfötter med sugskålar. Dom kan vara väldigt glatta. De är liksom de vuxna insekterna mycket glupska rovdjur. Dom lever på smådjur, även fisk.




AV: Andreas NIlsson

Snoken

Snokens färg varierar mellan gröngrå till brun. Oftatst har snoken små svarta prickar på ryggen. Snoken kan bli upp till 140 cm lång men det är sällan den blir så lång. Snoken har inga gifttänder men den har gift i sitt saliv som den förlamar sitt byte med. Giftet är inte farligt för människor för giftet kan inte tränga igenom huden. Snoken simmar bra och trivs bäst i närheten av vatten. Snoken äter fisk, vattenlevandedjur och grodor.  
        Av TiM  :D

sötvattenspolyper

GRÖN HYDA: något större än föregående, kan bli 15mm. vår vanligaste sötvattensspolyp:)
LÅNGARMAD HYDA: den utsträktakroppen kan bli 30mm lång, fångstamarna dubbelt så långa:)
BRACKVATTENSHYDROID: upp till 50mm lång. egäntligen finns den inte i renasötvatten men det kan finnas vid åmynningar.
VANLIG HYDA: detta är en vanlig vattenspolyp som finns i det flesta sötvatten. utan fångstammar ca 10mm. vanlig på vatten växter, ibland också på botten. både i stillastående vatten och rinnande vatten.:)

Mördarsniglarna är här för att stanna.

Efter så många år i den svenska naturen har den naturliga utslagningen sett till att de som nu översvämmar våra trädgårdar utmärkt klarar våra olika årstider. De har med andra ord anpassat sig och funnit sig väl till rätta.
Utan naturliga fiender har de fritt spelrum.

vatten skalbaggeen

Den 4 centimeterna långa vattenbaggen, som kan hittas i södra Sverige. När vattenbaggen dyker tar den med sig luftbubbla ner i vattnet. När syret tar slut åker den och hämtar mer. Baggen lägger ca 50 ägg. Äggen ligger nu säkert inne i kokongen. Djuret ät en växtätare och äter levande växter,rötter,blad och fruketer.

AV:Erik NiLSsOn

Trollslända

söndag 22 maj 2011

Svenska djur

Hej gänget!
Vi har under resten av terminen en prova-på-perod med hemsidan Svenska djur. Använd den till bloggen./  Annika

http://svenska-djur.se/

kod:10767033 

måndag 16 maj 2011

pH-värde (förberedelse för testerna)

Hej :)
När klassen ska till sjön den 13/6, så ska jag (Nora) och Emma ta pH-värdet på vattnet i Rottemossen, och vi tänkte att vi skulle ta reda på lite om det innan vi åkte dit. För hur skulle det se ut om vi försökte lära ut något till er, och själva inte förstod vad vi pratade om. Vi kommer också göra en film (kanske...) om hur man mäter pH m.m.

Man använder pH när man ska kolla om en vätska är sur, men även basisk.










Här är en lätt beskrivning/bild på hur man kan se om det är Surt, Neutralt eller Basiskt.

pH-skalan har en mitt på 7, och värden under sju är sura, värden över är basiska:

Vätska         Värde       Surt eller basiskt

magsaft 1,5                 Väldigt Surt
citronsaft 2–3                Surt
filmjölk 4,4                 Surt
schampo 5,5                 Surt
saliv 6,7                 Surt (näst intill neutral)
blod 7,36                Basiskt (näst intill neutral)
havsvatten    8,3                  Basiskt
tvållösning 10–11             Basikt

Om vattnet är surt förändrar det livsmiljön i sjön, och om det är basiskt förändrar det också livsmiljön i sjön, men även växtlivet runt omkring sjön förändras, och i och med det: förändras maten för de djur som äter växtätarna, och på det viset förändras fler än man tror av att vattnet i en sjö är surt eller basiskt.

När vi är vid  Rottemossen så ska vi ta en del prover på mark vatten, m.m.


Av: Nora Ro och Emma L :)

P.S. Till A. Det skulle vara kul om vi  kunde få tillgång till provrör, och det finns något slags papper/pappers remsor (vet inte vad det heter) när man doppar det i vätskor, så får det en färg och man kan se om det är surt eller basiskt. Skulle du kunna få tag på det tror du? D.S.

Sjön på våren :D

På våren är det ca. 4 grader i varmt i vattnet. (här i Sverige) I början på våren värmer solen upp vattnet så isen smälter och vattnet värms upp och blir varmare. Syrerikt vatten kommer ner till botten näringsrikt bottenvatten kommer upp till ytan. Det kallas vårcirkulationen. Vid denna tiden på året blir tillväxten av växter och djur som gynnsammast. Ytvattnet uppvärms alltmer. Tillslut blir ytvattnet ungefär. 20 grader och bottenvattnet ungefär 4 grader. 

// Linn J

Sjön under vintern =P

När vintern har kommit och det är is på sjön är det inte helt tomt som det ser ut ovan vattenytan, utan under vattnet är det fullt av djur te.x Grodor,vattenspindlar eller trollsländslärver. det finns över 1000 olika liv som förbereder sig på att det ska bli vår och isen smälter så att det kan para sig. men det är inte riktigt alla som har klarat sig under hösten och hunnit komma under isen så den/det får klara sig uppe på land under en hel vinter! det är nästar omöjligt för en groda att göra det. Det finns nåt som kallas bottenvärme som betyder att det är en viss tempratur hela tiden både på våren, sommarn, höstern, och vintern. Det kan aldrig bli varmare eller kallare!(det är fyra grader) så det är därför djuren kan klara sig under vattenytan på vintern =)




Av: Anna Lehnberg

skogsmygga

7-8mm tillhör de vanliga stickmyggor i våra skogar.  Det är endast honorna som suger blod. Blodet dom suger av oss har dom till att mata sina ungar med och dom sprutar inn ett medel i oss som holler blodet tunt och flytande så det inte stelnar och det medlet det är det såm gör så att det kliar på oss människor.

HäsTIgeLn

Hästigeln är 10 - 15 cm lång. Den är mer eller mindre svart och har inte de ljusare ränder som utmärker blodigeln.


Hästigeln är mycket vanlig både i stillastående och rinnande vatten. Den lever av insektslarver, snäckor och dylikt. Den suger inte blod. /sebbe och martin

Vattenskorpion/klodyveln

Det är en vattenlevande skinbagge. Som är ett rovdjur. Den har gripklor som används när den fångar byten. Den äter bland annat fiskyngel och grodyngel. Klodyveln är ej släkt med vattenskorpionen utan den kallas det på grund av utseendet. Vingar är välutvecklade och klodyveln flyger bra även om det inte sker speciellt ofta. Längst bak så finns ett andningsrör som är en snorkel. Vattenskorpionen är ingen bra simmare därför kryper den mest omkring på kanten av åar och dammar annarsn så sitter den på en vattenväxt. Den är alldeles still i vattnet så den ser ut som ett visset löv. Om ett djur kommer förbi tar vattenskorpionen den med sina kraftiga fångstben som den har längst fram. Kommer den långt ut i vattnet och det är djupt så drunknar denDen är ca 20 mm lång utan andningsröret. En släkting till klodyveln är den stavliknande vattenskorpionen


Av:ANTON

Bergvattenödlan



Finns ej i sverige. Hanen 7-8 cm och honan 9-11 cm lång. Första gången den sågs var 1949 i Danmark.

fotplantning:
parningstiden är på våren. efter att han nosat på varandra ställer sig hanen mittimot honan med vibrerande sjärt och fenor. honan kan lägga 250 ägg varje säsong. ungarna utvecklas och går upp på land på hösten. hanarna blir könsmpgna vid 3-4 års ålder. hornorna 3-4 år ålder. dom kan bli upp till 20 år gamla men det flesta lever bara ut till 7 år.
Där dom lever:
Jylland, Italien, Ukraina, Rumänien, Bulgarien, Spanien m.m:)

eve is best<3